W ramach realizacji programu „Polskie tradycje w oczach małego dziecka” pierwszoklasiści uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. W sali lekcyjnej klasy I przez kilka dni rozchodził się zapach świątecznych pierników. Na ich przygotowanie przeznaczone zostały dwa popołudnia. Zanim dzieci przystąpiły do pracy, musiały umyć dokładnie ręce i założyć odpowiednie stroje- fartuszki i chustki na głowy. Uczniowie pracowali w dwóch grupach. Pierwsza wykrawała i piekła piernikowe ciasteczka, druga ozdabiała i pakowała wypieki. Po listopadowych zajęciach w Muzeum Piernika praca szła nam bardzo sprawnie. Powstało wiele ciekawych kształtów, m.in. renifery i Mikołaje. Najwięcej trudności sprawiało dzieciom wałkowanie ciasta, które musiało mieć odpowiednią grubość, nie mogło być ani za grube, ani za cienkie. Dzieci doskonale wywiązały się z powierzonego zadania. Wszystko szło jak z płatka, chociaż ciężko było powstrzymać się przed skosztowaniem pachnących pierniczków. Jakoś udało się jednak wytrwać. Pierniki pierwszoklasistów nie były tak profesjonalnie ozdobione jak te w Muzeum Piernika, ale były pyszne, kolorowe i … bardzo kaloryczne, gdyż dzieci nie żałowały orzechów, rodzynek, wielobarwnych posypek, lukru i czekolady..
Dziękuję pani Paulinie Kufel za przygotowanie piernikowego ciasta i pomoc w klasowych warsztatach.
Anna Klimas