6 października grupa 30 uczniów klas trzecich uczestniczyła w zajęciach edukacyjnych w Muzeum Etnograficznym. Uczestnicy poznali podstawowe rodzaje zbóż, tradycyjne sposoby pozyskiwania i obróbki ziarna oraz zwyczaje ludowe towarzyszące wypiekowi chleba. Zajęcia rozpoczęły się od wysłuchania bajki „ Kosiarz i wilk”, która pokazywała, ile prac należało wykonać i ile czasu czekać, zanim człowiek mógł zjeść kromkę chleba. Uczniowie obejrzeli narzędzia, którymi w dawnych czasach żęto i młócono zboże (sierp i cep). Ponadto mieli okazję dowiedzieć się, jak i z czego robiono zakwas potrzebny do wyrobu ciasta chlebowego. Poznali również jego zapach. Następnie mogli zobaczyć naczynia, w których rozczyniano mąkę na chleb, m.in. dzieżę oraz nieckę. Zaskoczeni byli tym, iż dawniej gospodynie zarobione ciasto na chleb wkładały z całą dzieżą pod pierzynę, aby odpowiednio wyrosło. Dowiedzieli się także, dlaczego dzieży nie można było pożyczać innym gospodyniom. Wierzono, że wraz z pożyczeniem dzieży z domu wychodziło szczęście i pomyślność. Trzecioklasiści wzbogacili swój słownik o wiele nowych słów, m.in. siewka, snop, powrósło, dzierżak, bijak. Bezbłędnie rozpoznawali przygotowane przez prowadzącą zboża: owies, jęczmień, żyto, pszenicę. Uczniom bardzo spodobało się to, że dawniej w czasie żniw dzieci nie chodziły do szkoły, bo musiały pomagać w gospodarstwie, m.in. przy omłocie zboża. Przy tej okazji usłyszały ludowe powiedzenie: „ Nasza szkoła cepy i stodoła”.
Zajęcia zakończyły się degustacją chleba. Każdy otrzymał pajdę chleba, którą zjadł zanim doszedł do autokaru.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć: Galeria
Anna Klimas