W tygodniu poprzedzającym kiermasz bożonarodzeniowy w naszej szkole uczniowie klasy II a wraz z wychowawczynią przystąpili do wypieku pierników. Według sprawdzonej receptury zostało przygotowane ciasto piernikowe. Następnie, dzieci samodzielnie rozwałkowały je i przyniesionymi foremkami wykrawały wzory.
Kształty były przeróżne, od świątecznych, po te najbardziej im bliskie. Powstało mnóstwo ślicznych pierniczków, które podczas pieczenia przecudnie pachniały, a później doskonale smakowały. Gotowe ciasteczka dzieci ozdabiały kolorowym lukrem, polewą czekoladową, posypkami, rodzynkami i orzechami. Później wszystkie pierniczki uczniowie zapakowali do woreczków, przewiązali ładną wstążeczką i sprzedawali na kiermaszu. Te, które zostały, dzieci zjedzą podczas spotkania wigilijnego w klasie. Każdego roku pieczenie i ozdabianie pierników jest dla uczniów wielką przyjemnością i zarazem kultywowaniem naszej świątecznej tradycji. Za rok też będzie pieczenie świątecznych pierników. Ciekawe tylko, czy doleżą do świąt, bo ich zapach bardzo kusi.
Anna Klimas
wychowawczyni klasy II a